Inspiratie

Floor van Wingerden

01-05-20

I-paper Kleurrijk (team-)leiderschap op afstand

De huidige “Corona” situatie heeft een behoorlijke impact op onze manier van werken en samenzijn en dat geldt natuurlijk ook voor onze dienstverlening. We willen je via onze I-papers inspireren rond een aantal thema’s die mogelijk relevant voor je kunnen zijn in deze tijd. Hoe ondersteun en motiveer je je medewerkers en teams in deze virtuele werkelijkheid. Wil je onze I-paper over leidinggeven op afstand ontvangen? Geef je emailadres door op onze contactpagina, dan sturen je we dat z.s.m. toe. We wensen je veel succes met het toepassen van de verschillende adviezen.

Daniella Zwaaf

18-04-20

Onmisbaar Aanpassingsvermogen

Belangrijke vaardigheden in deze Coronatijd: Creativiteit, aanpassingsvermogen, kritisch denken en samen werken.

Rob van der Westerlaken

01-04-20

6 praktische adviezen voor leidinggeven op afstand

Praktische adviezen voor leidinggevenden aan teams op afstand. We krijgen de laatste dagen vaak de vraag van onze klanten: Hoe stuur je het beste teams en medewerkers aan op afstand? Onze nieuwe realiteit dwingt ons na te denken over onze wijze van aansturing. Wij ondervinden dat in onze eigen Perpetuum-organisatie ook uiteraard. Wij vinden het belangrijke en plezierig om onze inzichten en ervaringen zo snel mogelijk met jullie te delen.

We krijgen de laatste dagen vaak de vraag van onze klanten: Hoe stuur je het beste teams en medewerkers aan op afstand? Onze nieuwe realiteit dwingt ons na te denken over onze wijze van aansturing. Wij ondervinden dat in onze eigen Perpetuum-organisatie ook uiteraard. Wij vinden het belangrijke en plezierig om onze inzichten en ervaringen zo snel mogelijk met jullie te delen.

Helder is dat onze normale interactie met elkaar ontbreekt. Bij leidinggeven op afstand is de conclusie van recent research dat twee schijnbaar tegenstrijdigheden belangrijk zijn: Vertrouwen én Duidelijkheid. Hierbij wat praktische tips voor een aanpak, die we zelf ook meer en meer gaan hanteren, zaken waar je direct invloed op hebt en mee aan de slag kunt.

Als motto en inspirerend uitgangspunt geldt voor ons: Liefdevol Begrenzen en Krachtig Verbinden!

 1. Zonder plan reageer je nergens meer op: Ben als leidinggevende in crisistijd niet bang om eenduidige prioriteiten te stellen. Verwoord doelen, resultaten en verwachtingen glashelder. Medewerkers hebben behoefte aan die duidelijkheid nu de normale interactie ontbreekt. Onzekerheid vergroot de stress, vooral als er nog sprake is van fysieke afstand.
  • Geef feitelijke informatie
  • Wat gaan we doen ?
  • Hoe gaan we samenwerken ?
  • Bespreek het en controleer het.
  • Geef waardering op zowel resultaat als inspanningen
 2. Onderling contact is daarom erg belangrijk. Zorg als leidinggevende (zo mogelijk, verschilt per bedrijfstak en organisatie) dagelijks voor 1 op 1 contact met je mensen. Even je hoofd om de
  deur steken is er niet meer bij. Controleer of er voorgang is (dat is geen teken van wantrouwen) en vraag waar behoefte aan is. Luister vanuit een positieve instelling en ben nieuwsgierig.
 3.  Organiseer weekopeningen en liever nog dagopeningen, waarbij iedereen inlogt en ieder aangeeft wat we die week of dag gaan doen.
 4. Neem ook de tijd voor informele informatie-uitwisseling, een rondje lief-en leed. Organiseer dat en zorg dat iedereen aan de beurt komt! Naarmate deze online samenwerking langer duurt
  wordt dat steeds belangrijker. Het vergroot de betrokkenheid op elkaar.
 5. Breng mensen op de hoogte van wat er speelt. Wil als leidinggevenden niet alles alleen doen, deel je lasten en zorgen.
 6. Zorg voor een strak schema, maak checklists en houd je vooral aan de afspraken!

Veel succes, slaap goed, zorg voor beweging en blijf gezond.